Vivimos en Bellvitge ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!

Exposició del 15 de febrer al 24 de març

Aquesta exposició es presenta com un diàleg obert amb la ciutat i amb algunes experiències del barri de Bellvitge, un itinerari possible pels imaginaris i per les vivencies d’habitar aquest barri de L’Hospitalet. El punt de partida és un treball en procés que s’articula entre diferents comunitats i col·lectius en la definició de les seves identitats i representacions, així com de l’imaginari del territori .

Inauguració: dijous 14 de febrer a les 19.30h

lloc: Museu de L’Hospitalet l’Harmonia espai d’Art
Pl Josep Bordonau i Balaguer, 6 L’Hospitalet de Llobregat
<Metro Línia 1> Carrilet

veure mapa: http://www.l-h.cat/utils/guiaUrbana/planol_2.aspx?2sRVqazCP29GpT5EyVONOLJq5KFQczDL6iyB

Fotografia: Antonio Closas Díaz. Tren al pas a l’avinguda Amèrica a Bellvitge. Arxiu Municipal de L’Hospitalet

Al 2015 es celebrarà el 50 aniversari de la construcció del barri. L’associació de veïns de Bellvitge i el Centre d’Estudis de l’Hospitalet impulsen el projecte Bellvitge50 una proposta que vol recopilar els materials generats al barri en aquests 50 anys, produir-ne de nous i disenyar un ventall de materials pedagògics per tal de facilitar que les histories de Bellvitge esdevinguin als curriculums dels centres educatius del barri i de L’Hospitalet.

Des de L’Harmonia volem aportar una mirada des de la creació contemporània i obrir un espai de trobada i de reflexió al fet de la celebració de l’aniversari de Bellvitge. Ens agradaria poder activar un espai comú ple de diferències i des d’on les pràctiques, espais i col·lectius més invisibilitzats en la construcció de la memòria històrica puguin reescriure un ventall de relats que problematitzin des d’on, com i el per què de les narracions normalitzadores

L’exposició es vertebra en dos eixos:
Vivimos en Bellvitge i ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia!

Vivimos en Bellvitge mostra mitjançant el treball de LaFundició amb el col·lectiu Candel’Hart i l’artista Jessica Espinoza un arxiu d’imatges serigràfiques construïdes col·lectivament que es va encetar al desembre del 2011 i que es va mostrar per primera vegada al Centre Cultural de Bellvitge al febrer del 2012. El procés de treball ha volgut revisar l’imaginari consensuat al voltant de la memòria històrica del barri de Bellvitge i cercar la manera de introduir noves veus, matissos i contradiccions que ens allunyen de relats èpics però que ens apropen a noves possibilitats d’entendrer les nostres realitats des de la multitut de relats enfrontats que ens travessen i per tant de repensar-les i reconstruir-les.

En aquest marc vam proposar a l’IES Bellvitge treballar en la realització de unes cartografies que representessin dins un panorama mutable les diferents manifestacions culturals que s’havien arrelat, insinuat, frustat o negat dins el territori. Aquestes cartografies en moviment volen convertir-se en una eina que pugui reactivar al barri una visió complexa de la cultura en estreta relació amb la política, la economia i la societat i amb la necessitat de la implicació directa de la ciutadania en la seva governança.

Per altra banda ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia! és una iniciativa de Sitesize que itinera per diversos espais expositius de la metròpolis de Barcelona i que tracta de connectar el fons fotogràfic i documental de projecte amb realitats i comunitats locals. Aquest projecte neix al 2011 amb el propòsit de revisitar alguns dels llocs de la regió metropolitana en diferents èpoques i circumstàncies, on es manifesten formes d’autoaprenentatge popular que van fer de la cultura un mitjà d’emancipació.

En aquesta ocasió a L’Hospitalet es mostra una selecció del fons documental del projecte juntament amb una recerca desenvolupada per Sitesize a partir de material d’arxiu textual i fotogràfic de la història recent de la ciutat de L’Hospitalet i del barri de Bellvitge en particular. Aquest treball vol connectar-se amb les experiències de construcció social des de la cultura i la iniciativa veïnal a Bellvitge per reconèixer la seva rica història d’activació social i cultural i també les seves contradiccions. Des de la lectura creuada del que ens manifesten aquests documents d’arxiu i de l’atenció posada en les accions i els relats actuals, es proposa un treball audiovisual per rellegir en l’imaginari del barri, el paper que ha tingut el procès d’autoaprenentatge, l’acció directa, la condició femenina i el compromís de les dones de Bellvitge en les lluites veïnals.

LAB
En paral·lel en aquests dos eixos de treball, una part de l’espai expositiu es destina a espai de producció de continguts de les comunitats que hi participen en el projecte. Al mateix temps aquest espai “laboratori” s’ofereix i romandrà obert a les aportacions de les entitats i persones que així ho desitgin durant tot el temps que duri l’exposició.

Sessions públiques
Dins el marc de l’exposició volem convocar dues sesssions públiques per tal de posar en comú i valorar el treball realitzat:

-Taula de debat entorn la construcció social de les dones de Bellvitge
-Taula de treball entorn el procés de creació engegat a l’IES Bellvitge

Organitza:

LaFundició
Sitesize

Amb la col·laboració de:
IES Bellvitge
Candel’Hart

Amb el suport de:
Generalitat de Catalunya Oficina de suport a la iniciativa Cultural
Museu l’Harmonia

Anuncis